At Holstebro i 1966 med købet af Giacomettis skulptur "Kvinde på Kærre" med ét placerede sig på det kunstneriske Danmarkskort som kulturby, er en kendt sag.
Mindre kendt er det imidlertid, at der allerede i tidsrummet 1946-53 eksisterede en tegne- og malerskole i Holstebro, hvilket på det tidspunkt var noget helt uhørt i en mindre provinsby.
Skolen opstod, da en kreds af unge, men meget ambitiøse, idérige og kunstneriske talenter fik kunstneren Poul Rytter fra Husby overtalt til at grundlægge en tegne- og malerskole. Skolens idegrundlag var klart fra starten; det skulle være en skole på professionelt niveau, hvor man kunne dygtiggøre sig som tegner og maler, en optakt til en videre uddannelse på Det Kgl. Kunstakademi.
Skolen blev hurtigt centrum i et levende, kunstnerisk miljø. Mange mødtes hver onsdag aften i den øverste etage på Holstebro Tekniske Skoles daværende lokaler i Danmarksgade for at modtage undervisning i kunst og kultur og udvikle deres talenter. Efter endt undervisning mødtes man gerne hos Karoline Poulsen, Karolines Konditori, for i et af hendes private gemakker og under hendes højsæde at diskutere aftenens forløb og drøfte kunst og kunstpolitiske perspektiver. Nogle gange inviterede man foredragsholdere eller kunstnere "helt" fra København for at komme med oplæg i denne gruppe, hvoraf flere medlemmer senere skulle vise sig få en betydning i dansk kunst og andre en central rolle i byens kulturliv.
Da skolen skulle arrangere sine elevudstillinger, opstod der blandt nogle af holstebroeleverne en ide om at grundlægge en Holstebro-gruppe med henblik på at støtte hinanden i det formidlende arbejde.
Kontakten blev holdt ved lige gennem årene, og i 2000 "gendebuterede" Holstebrogruppen med en udstilling i Holstebro Musikteaters Galleri.
Holstebrogruppen valgte udstillingstitlen "3 Holstebroer + Beate". Det har sine grunde, idet maleren Beate Skou er gift med en tredjedel af holstebroerne, maleren Knud E. Skou. De øvrige medlemmer er kalligrafen og grafikeren Bent Olesen samt grafikeren og skulptøren Paul M.Cederdorff.
Følgende deltog i undervisningen på malerskolen:
Knud Erik Skou, maleri. Var den mest betydningsfulde elev og Rytters
assistent. Er nu en anerkendt kunstner der bor i Herning.
De tre ovennævnte er alle optaget i Weilbachs kunstnerleksikon.
Johannes Aaberg, Skulptur. Lavede mange træudskæringer, men var overlærer i Holstebro. Lever ikke mere.
Jens Jørgen Thorsen, tegning og litografi. Var den mest udisciplinerede og skulkede ofte. Lever ikke mere.
Paul M. Cederdorff, skulptur. Anerkendt kunstner der bor i Mejdal ved
Holstebro.
Marius Andersen, murermester i Holstebro. Lever ikke mere.
Gunnar Christiansen, malermester. Lever ikke mere.
Henning Kirk, malermester i Holstebro.
Carl Ingemann Nielsen, murermester i Holstebro. Lever ikke mere.
Karl Pedersen, malermester. Lever ikke mere.
Leif Ploug Pedersen, Malersvend og lærer i Esbjerg. Lever ikke mere.
Ole Pedersen. Lever ikke mere.
Overbibliotekar Bjerregaard var også involveret i malerskolen.
På listen mangler en elev fra Herning samt en mere, som vi gerne vil kende navnene på. Den ene er måske overbibliotekar Bjerregaard
Modellen på fotoet øverst på siden er Lise Holst. Der var også en anden model, Emma Ørts, som ikke er på billedet.
Læreren på billedet - Kurt Harald Isenstein (1898 - 1980) - født i Hannover - billedhugger - egne kunstskoler i Berlin og København - repræsenteret i museer over hele verden - se Weilbach - han havde en assistent med til Holstebro - den senere kendte grafiker og maler Erik Lagoni Jacobsen, bl. a. medlem af akademirådet.
De to damer i forreste række er fru Holst og Else Holst. Læreren Isenstein står bøjet over Paul Cederdorff.
Billedet er taget på læge Holsts terasse på Skjernvej i 1953.
Rettelser eller tilføjelser til listen bedes meddelt webmaster.